Luštěniny a obiloviny
Luštěniny a obiloviny jako nedílná součást jídelníčku většiny českých kuchyní získávají stále větší oblibu jako velmi chutná příloha díky bohatému obsahu zdraví prospěšných látek splňující trend zdravé výživy.
Nejprodávanější
![Čočka černá Beluga 500g](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.profipotraviny.cz/user/shop/detail/1380_cocka-cerna-beluga-500g.png?623ed2bb
)
Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů, k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť lze doplnit olejem z vlašských ořechů, případně sezamovým či balsamico octem s kapkou hořčice. Perfektně se hodí také do pomazánek.ů.
![KL 46 Sacek Pohanka](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.profipotraviny.cz/user/shop/detail/1395_kl-46-sacek-pohanka.png?623ed2bb
)
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku, jahelné kaše a jahelných škubánků.